Arbeidsområder:
Relasjonsledelse
Relasjonskompetanse
Relasjonspedagogikk Nyhet
Endring/omstilling
Humor - Helse - Ledelse
Coaching
Kommunikasjon og samhandling
Kontflikthåndtering
Lagutvikling
HMS -
NÆRVÆRSLEDELSE

Det estetiske klimaks

Alle mennesker søker etter estetiske opplevelser. Det som tilfredsstiller sansenes hunger etter det vakre uttrykket. Alt fra natur til kunst dyrkes og innåndes av mennesker som har overskudd til å nyte. Vi settes i åndelige modus som tar oss utover og forbi livets kav. Bare selve freden i den estetiske emosjonelle tilstanden er et besøk verdt. Nærmere den totale indre harmoni kan et menneske knapt komme enn ved å nyte dette dypdykket i sanseopplevelser. Vi henføres og forføres av våre sansers optimale anstrengelse for å trenge forbi stresset. Der hvor grenseløse vidder av det vakres inntrykk fordriver sorg, frustrasjon og bekymring på flukt. Der hvor vår estetiske intelligens endelig får sin stimulans og trening.

Oppvåkning
Vår barndom – og ungdoms grønne dal gir oss trolig grunnlaget for denne evnen. Den gangen disse sansene våknet opp, uberørte av verdens grusomheter. Trolig fikk vi mye hjelp og veivisning inn i våre indre kammers lysende drømmeriker. Vi minnes guider som tok oss på estetiske oppdagelsesturer inn i natur og kunst. De som satte oss i døråpninger og lot oss få et glimt av livets soloppganger og velværets herligheter. Den tyske filosofen Hegel mente estetikken gjennom lange tider var menneskets høyeste erkjennelse, men at den ble passert av filosofiens enda høyere opplevelse. Uansett hva lærde folk måtte mene, vet det alminnelige mennesket at stort lenger enn til det estetiske høydedraget kommer vi ikke. Erkjennelsen av at vi er ved de mentale grensene våre gjør estetikken til en tidløs og generasjonsløs felles arv.

Tidens estetiske bevegelser
Kan estetikken ta nye og ukjente veier? Kan den påvirke all annen tenkning? Kan den formes av medias hjernevaskende informasjonsstrøm? Har oppvoksende slekter en mulighet til å oppdage de samme estetiske verdier som tidligere generasjoner? Alle disse spørsmålene avspeiler seg i debatter om miljø, litteratur, politikk, klima og musikk. Flere og flere unge mennesker fyller sine ører med musikk. Ofte slik at alle andre sanseinntrykk hemmes. Et større konsum av musikk har ingen generasjon opplevd før. Fuglesang og fossefall er erstattet av harde trommeskrall og skjærende gitarsoloer. Hjerneutvikling og tenkning må nødvendigvis formes av input. Popmusikk er estetiske dopmedikamenter som setter mennesker i åndelige stemninger som overgår alle tidligere tiders muligheter. Estetiske opplevelser okkuperer vår hjernekapasitet eller akkompagnerer våre daglige trivialiteter. Dagens mennesker går, sykler, kjører bil og jobber med et estetisk påtrykk fra morgen til kveld. Tilværelsens intravenøse estetikkdrypp går kontinuerlig. Kan vi overfores og sløves av disse dryppene? Kan vi bli immune mot andre sider ved vår estetiske intelligens?

Politikkens estetikk
Om estetikk er så mentalt altoppslukende som mye tyder på, skulle politikken også til slutt formes av den. Politikkens edle mål er å skape en bedre verden. Kan estetiske verdier prege utviklingen av et samfunn i den grad at mange problemer dempes eller forsvinner? Det synes ikke alltid at politikk og estetikk har nære kontakter. Men når vi taler om bevaring av naturens udiskutable estetiske verdier har politikere blitt drevet til estetisk tenkning. Når det gjelder økonomiens kamp mot estetikken må vi innrømme at den siste taper hundre ganger oftere. I offentlige som private bygg etterlater vi oss lite å gledes over. Våre etterkommere vil ikke imponeres av vår tids estetiske uttrykk. Vi gir snarere inntrykk av å være økonomiske slaver og estetiske analfabeter. Om vi lot hele den norske befolkningen gå og sitte på vårt nye operabygg i en hel uke, med champagneglass i hendene, ville det ikke gjøre noen estetisk forskjell. Enn om vi endret politikkens fokus slik at alle beslutninger fikk en overordnet estetisk overbygning i det utvidede estetikkbegrepet! Alle politiske beslutninger skal glede og gagne menneskene som berøres! Vi erkjenner at estetikk påvirker menneskers indre harmoni og gir mental helse og fred! Et gammelt ordtak sier:” Der hvor mennesker synger, kan en trygt slå seg ned! Onde mennesker har ingen sang!” Om vi utvider forståelsen til all estetisk dominans, blir konklusjonen at estetiske opplevelser danner fredsøkende sinn.

Madeira
Jeg kom til denne skjærmede øyen for første gang som attenårig sjømann. Det var noe allerede ved synsinntrykket fra havet av den harmoniske byen Funchal som stjal mitt hjerte. Når jeg entret dekket og fikk synsopplevelsen blandet med mild luft og gode naturlukter, husker jeg at jeg var ved grensene til mitt estetiske klimaks. Da jeg senere fikk landlov og fikk se rosenes paradisøy i nærstudium, ble opplevelsen forsterket til nye høyder. Alltid siden har jeg ønsket å gjenoppleve dette sansemessig. Det har resultert i atskillige sterke beundringsreiser til min ungdoms naturpark. Det gode er at de lokale politikerne har forstått hvordan en hage skal stelles. Maken til klok forvaltning av en gudegitt gave tror jeg ikke at vår del av verden kan vise maken til. All utvikling av mennesker skulle foregått i slike omgivelser.


Funchal febr. 2009. Jan Spurkeland